Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena3
Anul şi data apariţiei: 30/11/2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Observator
Titlul articolului: Sute de romi au protestat în faţa Guvernului: Nu vor să li se spună ţigani
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/romania/sute-de-romi-au-protestat-in-fata-guvernului-nu-vor-sa-li-se-spuna-tigani-114225.html


                             

Vor rrom, nu vor tigan. Sute de persoane de etnie rromă au protestat astăzi în faţa Guvernului. Vor să li se spună rromi, nicidecum ţigani, aşa cum a propus deputatul Silviu Prigoană. Iar ca protestul să le fie auzit au pornit în marş şi pe străzile Capitalei, până în faţa Academiei Române, s-au înarmat cu linguri de lemn, mături din nuiele şi au ieşit să îşi spună năduful în faţa Guvernului.

Aţigani, rromani, rromi, atât de multe variante încât nici măcar unii dintre protestatari nu mai ştiau bine de unde se trag. Cert era un lucru. Cei aproape 150 de rromi nu concep ca Silviu Prigoană să decidă pentru ei.

După Guvern a urmat un marş până în faţa Academiei.

Proiectul de lege a venit ca urmare a solicitării unor rromi, unor ţigani din Ardeal care au zis că ei nu sunt rromi, eu sunt ţigani, nu se regăsesc, culturile spun că ei sunt ţigani”, a declarat Silviu Prigoană.

Aşa că până când rromi din Ardeal se vor înţelege în privinţa denumirii cu cei din sudul ţării, proiectul va rămâne în picioare. Momentan iniţiativa lui Prigoană urmează să fie dezbătută în Senat. În cazul în care va trece de votul senatorilor va mai avea un hop, cel din Camera Deputaţilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.